Buurtkastjes/Ruilkastjes

Deel wat je kunt missen, neem wat je nodig hebt. Dat is het idee van de Buurt-, Voedsel- of Ruilkastjes die door heel Amersfoort opduiken. Zoals er her en der ook boekenkastjes en stekjeskastjes zijn opgedoken. In ’t Middelpunt (Spinetpad 2, Zielhorst) hebben we zelfs meerdere kasten: voor boeken, voor etenswaren én voor drogisterijartikelen. Alle bereikbaar tijdens de openingstijden.

De gedachte achter achter de Buurtkastjes is onder andere het tegengaan van voedselverspilling én het helpen van mensen die minder te besteden hebben. Producten die jij niet gebruikt, maar die nog wél goed zijn, kun je in de kastjes doneren. Iemand anders, die dat vaak goed kan gebruiken, heeft dan de mogelijkheid om die producten mee te nemen voor hun maaltijd en er naar believen in ruil daarvoor andere spullen achter te laten.

De stijgende kosten, van energie en boodschappen bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat veel gezinnen nauwelijks rond kunnen komen. Daarom hebben verschillende organisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding in de stad de handen ineen geslagen om gezamenlijk de voedselkastjes in de stad onder de aandacht te brengen. Ze roepen alle bedrijven en bewoners op deze te vullen met voedsel en drinken, menstruatieartikelen, verzorgingsproducten als zeep, shampoo, tandpasta, schoonmaakmiddelen, maar ook speelgoed en zo meer.,

Een deel van de voedselkastjes in de stad worden onderhouden en gevuld door de landelijke Stichting Armoedefonds. De organisaties die meewerken aan deze campagne zijn de Stichting Impact033, IndeBuurt033, Sociaal Fonds Amersfoort, Geldloket en de Stichting Armoedefonds. Organisaties en inwoners die ook mee willen helpen kunnen zich melden bij Impact033, via het emailadres hallo@impact033.nl.

Via Google maps is een kaart beschikbaar dankzij Melt Pels van indebuurt Amersfoort.

Lindsay Wiering, een enthousiaste inwoner, beheert de Facebookgroep Buurtkastjes Amersfoort waar iedereen vragen kwijt kan of de lijst van kastjes vinden en aanvullen. Ook op Nextdoor delen nogal wat wijkgenoten het laatste nieuws over hun kastjes.

Schothorst, Zielhorst & Hoefkwartier samen