Samen koken en eten in Zielhorst

In Zielhorst vinden we meerdere bewonersinitiatieven op het gebied van koken en eten.

Een daarvan is Kitchen Delicious, dat verschillende doelen nastreeft:

* Koks de gelegenheid bieden hun hobby (koken) uit te oefenen, nieuwe recepten uit te proberen, nieuwe technieken te leren, enzovoorts;

* Versterken van de onderlinge contacten tussen verschillende groepen wijkbewoners;

* Iets doen aan de (soms verborgen) eenzaamheid van wijkbewoners;

* Praktische maaltijdondersteuning bieden aan wie wellicht niet gemakkelijk meer toekomt aan het bereiden van een volledige maaltijd.

Aangeklede Soep in ’t Middelpunt: elke donderdag, tussen 12 en 13 uur

‘t Middelpunt, het WBT en Kitchen Delicious zorgen elke donderdag rond lunchtijd voor twee grote pannen lekkere (maaltijd)soep en kleden die een beetje aan met brood, rijst, vermicelli, salade en dergelijke. Er is altijd een vegetarische keuze bij.

In de zomer wordt het menu ietsje aangepast aan het weer: smoothie en een broodje gezond.

Dankzij ruime sponsoring door de Stichting ACC, het WBT en het Buurtbudget Zielhorst, Kitchen Delicious en Indebuurt033 én de hulp van een aantal vrijwilligers kunnen wij deze complete maaltijd leveren voor slechts € 1,50 per persoon (en met een knipkaart wordt het nóg voordeliger: € 12,50 voor 10 keer). Je kunt elke donderdag tussen 12 uur en 13 uur in ’t Middelpunt een beker heerlijke soep halen. Aanmelden of reserveren is niet nodig, maar: OP = OP!

Overigens is een vrijwillige bijdrage altijd welkom!

Kitchen Delicious – Samen Koken …

Momenteel zijn er geen kookclubjes van Kitchen Delicious actief.

Zou jij zelf een kookclubje willen vormen? Neem dan contact op met

Jo Benink, coördinator van ’t Middelpunt: middelpuntzielhorst@gmail.com,

Of margriet.guiver@gmail.com

.. en Samen Eten

Na het koken eten de koks van de kookclubjes hun ‘producten’ samen aan één grote tafel op. En daar kunnen maximaal 15 wijkbewoners tegen kostprijs van meegenieten. Of ze kunnen de maaltijd – goed verpakt – afhalen en thuis opeten. Het gaat altijd om een volledige maaltijd – meestal bestaande uit voor-, hoofd- en nagerecht. Wie er een glaasje wijn of fris bij wil, kan dat – tegen betaling – halen bij de bar van ’t Middelpunt.

Als er gekookt wordt en dus samen gegeten kan worden, wordt In het weekeinde voor de desbetreffende donderdag het menu bekendgemaakt via de digitale nieuwsbrief SZH (meldt u ervoor aan!) en via de facebookpagina’s van WijkZielhorst033 en Wijkcentrum ’t Middelpunt.

De kosten van het mee-eten (afhalen is ook mogelijk!) worden zo laag mogelijk gehouden:

– € 10,00 per persoon, voor wie zomaar eens een keer wil mee-eten. Wie een vijfmaaltijdenkaart aanschaft, betaalt € 47,50. Wie een tienmaaltijdenkaart aanschaft voor € 90,00, drukt de prijs per keer tot slechts € 9,00. Overigens betalen de koks zelf ook mee aan de ingrediënten!

Wil jij mee eten?

Meld je dan aan uiterlijk twee dagen voor de donderdag waarop u wilt komen eten. Zie de digitale nieuwsbrief SZH voor de contactgegevens.

Let op: als je gereserveerd hebt, wordt er op jou gerekend met de boodschappen en moeten we jou dus de kosten in rekening brengen, ook als je daarna afzegt! Je kunt dan wel eventueel de maaltijd (laten) afhalen.

Kitchen Delicious Goes Worldwide

Regelmatig, gemiddeld één keer per maand, kookt Silvia van Kitchen Delicious in de Huiskamer een internationaal georiënteerde maaltijd. Dat kan alles zijn, behalve de standaard-Nederlandse gerechten. Op deze maaltijd kan worden ingetekend door minimaal 4 en maximaal 10 buurtbewoners. (Het gaat dus niet door als er niet ten minste vier reserveringen zijn!). Deze maaltijd wordt om 18:00 uur gezamenlijk gegeten in de Huiskamer. Afhalen van deze maaltijd is niet mogelijk.

De datum en het menu worden ongeveer twee weken tevoren bekend gemaakt via de Nieuwsbrief SZH en op de Facebookpagina’s van Wijkcentrum ’t Middelpunt en van Wijk Zielhorst 033.

Let op: Vergeet niet op tijd te reserveren via een berichtje aan Silvia, via 06 25 59 12 06  (vermeld naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je wilt komen eten). Silvia stuurt je een Tikkie ter bevestiging.

De kosten zijn als voor de ‘gewone’ maaltijden van Kitchen Delicious (€ 10,00). De knipkaarten gelden niet voor deze maaltijden.

Let op: als je gereserveerd hebt, wordt er op jou gerekend met de boodschappen en moeten we jou dus de kosten in rekening brengen, ook als je daarna afzegt! Je kunt dan wel eventueel de maaltijd (laten) afhalen.

Voor meer informatie over Silvia’s kookkunsten, zie @silskills13 op Instagram!

3. Individuele Kookles

Omstandigheden kunnen veranderen en het kan dus gebeuren dat vrij plotseling van mensen wordt verwacht dat zij zelf gaan zorgen voor hun eigen warme maaltijd – liefst gezond! Een student die op kamers gaat, een scheiding of een ziekte- of sterfgeval…

Kitchen Delicious geeft op afspraak op maandag-, dinsdag- of woensdagochtend in de Huiskamer kookles aan maximaal twee individuele deelnemers. We koken dan tussen 10 en 12 uur samen een eenvoudige, gezonde maaltijd. De deelnemer kan deze na afloop in ’t Middelpunt opeten óf mee naar huis nemen. De deelnemer krijgt de recepten mee. Eventueel koken we hetzelfde gerecht voor twee keer, zodat de deelnemer een extra maaltijd voor thuis kan meenemen.

De deelnemer kan aangeven wat hij/zij graag zou willen (leren) koken. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met speciale wensen (gerechten, dieet, enz.). Kitchen Delicious zorgt voor de uitwerking van de recepten. Het gaat daarbij om gewone dagelijkse maaltijden – geen liflafjes of feestbuffetten!

De kookles is gratis en alleen voor inwoners van Zielhorst, Schothorst en Hoefkwartier. Een vrijwillige bijdrage in de spaarpot van de Huiskamer is altijd welkom. Mensen mogen vaker een kookles aanvragen, maar bij grote belangstelling krijgen nieuwe aanvragers voorrang.

Naast de kookles gaat de Inloop in de Huiskamer gewoon door, er zullen dus waarschijnlijk meer mensen in de Huiskamer aanwezig zijn – die mogen meeluisteren, maar niet meekoken of -eten.

Hoe het werkt:

Je belt Margriet en spreekt een ochtend af voor de les. Je bent dan welkom vanaf 9 uur voor koffie en een praatje. De kookles begint om 10 uur.

Je geeft aan of je alleen komt of iemand meebrengt.

Je krijgt wat vragen over je keuken thuis (welke apparatuur is er?) en over jouw kookervaring.

Jullie bespreken het te koken menu. Kies uit de recepten van Kitchen Delicious of vertel wat jij graag zou willen koken. Misschien heb je zelfs een recept?

De recepten zijn altijd voor 2 personen, maar jij kunt aangeven of je 2 maaltijden (of één voor 4 personen) wilt klaarmaken.

Jij reserveert de betreffende ochtend. De kookles is gratis, behalve als jij zonder tijdige afmelding niet komt opdagen – dan moet je € 10,00 betalen!

Je krijgt zo snel mogelijk een boodschappenlijstje. Jij doet zelf de boodschappen en brengt deze op de afgesproken dag mee naar ’t Middelpunt. Zorg voor wat kleine voorraadbakjes of -zakjes voor de restjes.

Voor de extra maaltijd krijg je een bak van Kitchen Delicious voor in de koelkast of diepvries. Deze kan (zonder deksel!) in de magnetron of oven (tot 185 graden) om de maaltijd opnieuw op te warmen.

Nóg meer informatie of afspreken: Margriet, margriet.guiver@gmail.com0611 380 349

Schothorst, Zielhorst & Hoefkwartier samen