Buurttuin

Buurttuin Zielhorst: tegels eruit, groen erin

Ons klimaat verandert. Daardoor wordt ons weer extremer: meer kans op hoosbuien, maar ook op droogte en hitte. Om de gevolgen van die wateroverlast en hitte te beperken, is het belangrijk o min mogelijk stenen en zo veel mogelijk groen in de stad te hebben.

Dat gold ook voor het plein bij het wijkcentrum ’t Middelpunt in Zielhorst. Volgens architect Serai Bressers kon het plein, dat een centraal punt in de wijk is waar jong en oud elkaar ontmoeten, wel wat sfeervoller en vooral groener. Zij is de drijvende kracht achter de buurttuin die op deze plek ontstaat. Samen met tien vrijwilligers uit de wijk heeft Bressers een nieuw ontwerp voor het plein bedacht en het plein omgetoverd tot buurttuin. Daarbij zijn zij ondersteund door 033Groen.

Stoeptegels worden plantenbakken

Serai Bressers

‘Allereerst zijn er meer dan duizend stoeptegels uit het plein gehaald,’ legt Bressers het plan uit. ‘Die zijn niet naar de stort gebracht, maar hergebruikt als plantenbakken of als muurtjes. Daarna zijn er eetbare planten geplaatst en planten die goed zijn voor bijen en vlinders. In de zomer kan iedereen komen genieten van de bloemen en de bessen in de tuin. We doen het beheer van de buurttuin zelf  met de vrijwilligersgroep. De tuin is vrij toegankelijk, dus wees welkom. We hopen dat het een gezellige groene ontmoetingsplek wordt.’

Zin om mee te helpen?

Iedereen die wil meehelpen met het onderhoud kan contact opnemen via buurttuinzielhorst@gmail.com.

Wilt u zelf ook uw betegelde tuin omtoveren tot een sfeervolle tuin met eetbare planten? Kijk dan op www.eetjetuin.nl voor tips en inspiratie.

Schothorst, Zielhorst & Hoefkwartier samen